Alguna vegada has tengut dubtes sobre la teva orientació sexual?

A tu jove, que surts per fer el viatge cap a Ítaca...


Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca,
has de pregar que el camí sigui llarg,
ple d’aventures, ple de coneixences.
Has de pregar que el camí sigui llarg,
que siguin moltes les matinades
que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven,
i vagis a ciutats per aprendre dels que saben.
Tingues sempre al cor la idea d’Ítaca.
Has d’arribar-hi, és el teu destí,
però no forcis gens la travessia.
És preferible que duri molts anys,
que siguis vell quan fondegis l’illa,
ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí,
sense esperar que et doni més riqueses.
Ítaca t’ha donat el bell viatge,
sense ella no hauries sortit.
I si la trobes pobra, no és que Ítaca
t’hagi enganyat. Savi, com bé t’has fet,
sabràs el que volen dir les Ítaques.
Cançó de Lluis Llach sobre el poema de Kavafis

divendres, 12 de febrer del 2010

Començam el curset del programa d'educació entre iguals: PAS DE MALS ROTLLOS

    Des de la comissió Educació per a la salut se'ns va donar l'oportunitat als tutors i tutores que el nostre alumnat rebés un curset de formació sobre temes claus en l'època de l'adolescència com són: les drogues, el sexe, la violència i l'alimentació. Després, havien d'aprofitar els coneixements adquirits sobre els diferents temes per explicar-los a l'alumnat de 2n d'ESO del mateix institut, cosa que trob molt interessant, ja que pot ser una experiència molt enriquidora per a tots plegats. Sempre he pensat que, la nostra feina com a educadors, no només passa per impartir continguts, sinó que també ha de tractar els aspectes transversals de les assignatures i així, preparar-los per a viure en societat.

Quan vaig parlar amb el grup sobre aquest fet els va interessar, fet imprescindible per a dur el projecte en marxa. Em vaig posar en contacte amb el coordinador del curset, Sergi Pallerols, i ens vàrem reunir per a fixar les dates.

Amb aquest projecte es pretén seguir treballant diversos temes dins el context de l'educació per a la salut en l'àmbit educatiu. Es pretén que sigui l'alumnat qui agafi tot el protagonisme de les activitats, actuant com a agents educatius i de canvi, mitjançant una eina educativa com l'educació entre iguals. Els avantatges de l'educació entre iguals són evidents, com el fet que hi hagi una similitud cultural, això condueix a una major credibilitat del que els estan contan, ja que s'hi senten més identificats.

El curs de formació durarà 10 hores. Es realitzarà en hores de tutoria i en algunes altres. Els grups de segon d'ESO rebran un taller de 4 hores.

La metodologia serà activa i participativa, basada en tècniques d'anàlisi de casos, pluja d'idees, debat i discussió. Així és més fàcil fomentar l'anàlisi crítica dels continguts i aconseguir canvis actitudinals positius.


Els objectius d'aquest curset són els següents:

                 -Oferir un model de sexualitat més ampli i adaptat a la diversitat interpersonal, lliure d'estereotips de gènere i falses creences.
                 -Fomentar la presa de decisions basada en l'interès personal.
                 -Millorar l'autoconeixement.
                 -Desenvolupar el pensament crític
                 -Prevenir conductes de risc.

Esperem que, d'aquesta formació, tots en sortim beneficiats. Esperam amb il·lusió el començament del curs. Quan acabi ja vos n' explicarem els resultats.

                                  

2 comentaris:

  1. Sortirà molt bé, joves. Amb aquesta mestra que us ha tocat i amb la vostra empenta, el jovent de 2n d'ESO aprendrà el que ni s'imaginen. Us animam a seguir amb la bona feina sempre.
    Salut.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per la part que em toca, Aina. Segur que els nins estaran ben contents de rebre aquestes paraules teves!

    ResponElimina