Alguna vegada has tengut dubtes sobre la teva orientació sexual?

A tu jove, que surts per fer el viatge cap a Ítaca...


Quan surts per fer el viatge cap a Ítaca,
has de pregar que el camí sigui llarg,
ple d’aventures, ple de coneixences.
Has de pregar que el camí sigui llarg,
que siguin moltes les matinades
que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven,
i vagis a ciutats per aprendre dels que saben.
Tingues sempre al cor la idea d’Ítaca.
Has d’arribar-hi, és el teu destí,
però no forcis gens la travessia.
És preferible que duri molts anys,
que siguis vell quan fondegis l’illa,
ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí,
sense esperar que et doni més riqueses.
Ítaca t’ha donat el bell viatge,
sense ella no hauries sortit.
I si la trobes pobra, no és que Ítaca
t’hagi enganyat. Savi, com bé t’has fet,
sabràs el que volen dir les Ítaques.
Cançó de Lluis Llach sobre el poema de Kavafis

dimarts, 16 de febrer del 2010

Informació prèvia a la xerrada sobre les drogues legals: L'alcohol.


L'alcohol: Droga acceptada socialment.
Has anat alguna cop a un casament o bateig on només es podia beure aigua? Per començar. En la nostra societat predomina com a cultura la "cultura del vi". Els pares, els avis... han viscut en aquesta cultura i el fet de beure alcohol no ha estat mai censurat. Els temps, però, va canviant lentament i amb ell l'opinió colectiva del que representa en la nostra societat el consum d'alcohol ( i el tabac). Pel que fa a l'alcohol i les seves nefastes conseqüències en els accidents de trànsit i laborals, s'estan augmentant els controls d'alcoholèmia però sense una sensibilització de la gent que condueix habitualment sota els efectes de l'alcohol i de pastilles poc hi podrem fer.Molts busquen camins alternatius per tal de no passar pels controls d'alcoholèmia.
Molts opinen que el nivell de drogadicció de l'alcohol no és comparable al consum de drogues dures, potser no, però les conseqüències no són tan diferents: problemes familiars i/o matrimonials, maltractaments de gènere, de relació amb els veins/amics, acomiadament de la feina, embargament de l'habitatge -per no pagar la hipoteca-, accidents de trànsit amb danys físics amb conseqüències, a vegades, molt greus...
Beure alcohol de manera controlada (1/4 de vi al dia) sembla ser que té efectes beneficiosos (cliqueu per a + info). El problema és quan després d'un got en ve un altre...hi ha un moment que perds el control i ja no ve d'una copa més o menys.
Si t'agrada la marxa i has de conduir, fes com a la majoria de països europeus: qui ha de conduir, aquella nit NO beu res d'alcohol.

Informació que val la pena tenir en compte.
Els qui no siguin abstemis no han de brindar amb suc de taronja, còctels sense alcohol, most o aigua per Nadal, ja que les begudes alcohòliques consumides amb moderació poden ser un complement perfecte i agradable per a un bon dinar o sopar. Però, de tota manera, recordem algunes recomanacions i no oblidem que, si es pren en excés, l'alcohol pot amargar la festa a qui beu i als que l'envolten. No oblidem que l'alcohol és un tòxic; una droga dura admesa socialment. No permetem que infants i menors d'edat consumeixin begudes alcohòliques.Evitem la ingesta de begudes alcohòliques amb l'estómac buit. Com més ple estigui l'estómac, més trigarà l'alcohol a arribar a la sang. Si bevem, fem-ho en petites quantitats i sempre durant els àpats. Protegim l'estómac amb aliments calòrics i grassos: embotits, formatges o fruits secs. El greix alenteix l'absorció de l'alcohol. Alternem les begudes alcohòliques amb d'altres sense alcohol, com refrescs, sucs o aigua. Beguem amb moderació. No passem dels 300 centilitres de vi al dia, que equival a 35-40 grams d'alcohol pur, segons la graduació del vi. En el millor dels casos, el fetge metabolitza 25 grams d'alcohol l'hora, per la qual cosa si prenem 125 grams d'alcohol (una ampolla de vi), aquest circularà almenys durant 5 hores per la nostra sang. Les dones han de mostrar una cura especial: al pesar menys i disposar de menys aigua al cos, l'alcohol assoleix en el seu organisme uns nivells de concentració més alts a la sang. A més, el fetge femení metabolitza més lentament l'alcohol. No abusem dels combinats alcohòlics amb begudes gasoses. Els radicals carbònics dels refrescs amb bombolles permeten que l'alcohol travessi més fàcilment la barrera hematoencefàlica i fa que l'efecte tòxic de la beguda sigui més ràpid i acusat.
Compte amb les cerveses "sense alcohol"; la majoria s'haurien de denominar "baixes en alcohol", ja que contenen fins a un 1% d'alcohol, davant el 4%-5% de les convencionals. Vigilem si seguim algun tractament mèdic. L'alcohol interactua amb alguns medicaments, especialment amb tranquil·litzants, sedants, hipnògens, neurolèptics... i es potencien mútuament.
Si bevem, no conduïmEncara que sigui en petites quantitats, l'alcohol exerceix un efecte depressor sobre el sistema nerviós. Disminueix la capacitat de conducció i els reflexos i augmenta les probabilitats d'un accident. No pensis que a tu no et passarà mai. Pensa que quan hi ha un accident provocat per tu, pots provocar la mort d'altres persones innocents i, evidentment, la teva pròpia vida.
No consumim begudes alcohòliques després de practicar esport; la seva acció potencia la deshidratació típica que provoca l'activitat física i produeix vasodilatació. Consumit en excés, l'alcohol altera el son i produeix efectes tòxics, dels quals la ressaca n'és només un símptoma. 
Contra la ressaca...
Els remeis casolans contra la ressaca només atenuen els símptomes ja que no eliminen la impregnació alcohòlica de l'organisme, que pot durar hores. Si volem alleugerir la ressaca, el més adequat és l'aspirina o similar, el cafè i les vitamines dels grups B i C. Una dutxa calenta que finalitzi amb aigua freda estimula la circulació sanguínia i ajuda a eliminar les nostres toxines. Descansem i dormim tot el possible. Passejar a l'aire lliure ajuda a combatre els mareigs. No forcem l'estómac; el millor és consumir aliments suaus, com arròs o peix bullit. Amb ressaca ve molt de gust quedar-se a casa a llegir. No és massa recomanable, augmenta el maldecap. El millor és distreure's (el cinema és perfecte) i fer exercici físic moderat, a l'aire lliure. I, sobretot, oblidem l'asserció "un clau en treu un altre". No recorrem mai a l'alcohol per combatre una ressaca. Perjudicarem l'estómac i no resoldrem res. Beguem aigua en abundància, tant abans d'anar a dormir després de la ingesta de begudes alcohòliques com ja en plena ressaca. I millor si deixem que passin unes hores entre l'últim glop d'alcohol i el moment d'anar a dormir.
ALCOHOL, L'ENEMIC PUBLIC
LA TAXA MÀXIMA D'ALCOHOL A LA SANG PERMESA PER CONDUIR ÉS DE 0,50 GRAMS PER LITRE, O DE 0,25MILIGRAMS D'ALCOHOL PER LITRE D'AIRE EXPIRAT.
De totes maneres, els límits són encara més baixos per a conductors de mercaderies superiors als 3500kg, el transport de viatgers o escolar, mercaderies perilloses i serveis d'urgència. Per aquests grups de conductors, la taxa màxima és de 0,30 gr/l de sang o el que és el mateix, 0,15 mg/l d'aire expirat. A més, aquesta restricció també afecta als conductors amb menys de dos anys d'antiguitat de carnet. Els conductors amb més d'un gram d'alcohol per litre de sang seran jutjats segons el Codi Penal.
Aquestes són les mesures que Trànsit està portant a terme,sobretot a Catalunya, per pal.liar els accidents de trànsit. La imatge de sobre correspont a un radar mòbil. Si estan de servei, el cotxe necessita mantenir una velocitat constant. Porten un aparell que manté el cotxe a una velocitat constant. Dins del cotxe i davant del parabrisa (quan s'avança al cotxe es pot veure) porten la càmera de video i el receptor del radar. Són cotxes camuflats que poden ser de qualsevol color i la matrícula és com tots els cotxes. Dins sempre hi van dos policies de trànsit.
El cinemòmetre (radar) pot ser de dos tipus: de microones, que són els més comuns i els de tecnologia làser, més econòmics i amb capacitat per a fer mesures de velocitat fins els 500 m. No poden muntar-se a dins del cotxe, sino que s'han de muntar a la via de manera estàtica (sense moviment). Aquests aparells estan homologats però tenen un error de l'ú per cent. Els aparells es revisen cada any.
Les càmeres de fotografiar són digitals i això permet elaborar molta informació. Els últims radars disposen d'un sistema conegut com OCR (reconeixement òptic de caràcters). A través d'aquest sistema la matrícula queda registrada automàticament en una base de dades i torna a la pantalla tota la informació relacionada amb aquest cotxe. A sobre d'aquestes línies tenim tres fotos de radars estàtics. Les imatges són enviades a un lloc on es processen.
Aquesta "sensació" de persecusió als conductors està disparant les vendes de detectors de radars que s'instal.len als cotxes de manera que avisen quan detecten la freqüència del radar de la policia.
Tot i estar prohibits, no són difícils de trobar en la majoria d'establiments de recanvis i complements de l'automòbil, així com també en algunes botigues que ofereixen material de seguretat personal. En els aparadors només s'hi troben els avisadors, aparells reconeguts pel Ministeri d'Indústria, que memoritzen els punts on s'ubiquen els radars fixos i n'avisen de la presència, però que no detecten els mòbils. En canvi, un cop dins de les botigues no hi ha problema per aconseguir qualsevol dels altres no permesos, que també detecten les càmeres fotomultes de Trànsit camuflades en cotxes. Amb total discreció se n'ofereixen a preus que oscil·len entre els 550 i els 1.500 euros, més uns 60 euros per la instal·lació. En el cas de les botigues de material de seguretat, la pròpia empresa té mecànics que els col·loquen. Pels que volen més qualitat -fins i tot tecnologia militar- el millor és desplaçar-se fins a Andorra o bé comprar per internet. A la xarxa, pàgines web d'Alemanya i dels Estats Units ofereixen les últimes novetats, algunes amb abast de més d'un quilòmetre. Els preus són més econòmics, però tenen l'inconvenient que la instal·lació corre a càrrec del comprador. En aquest cas hi ha l'opció de cercar l'ajut d'un mecànic, o bé fer-ho un mateix, ja que, segons els professionals consultats, "és qüestió de cinc minuts".
Una altra alternativa és disposar d'un aparell de navegació com el TomTom que, a més de guiar-nos pel 'bon camí', ens avisarà de la proximitat de radars fixos, camuflats, de punts perillosos. No detecten els radars però tenen memoritzats a la seva base de dades els llocs on hi són. Per internet es poden descarregar gratis aquests radars que es van elaborant a partir de la informació dels mateixos conductors.
Davant d'aquests despropòsits només cal que els conductors respectem les limitacions de velocitat. Si es respecten ens podem estalviar molts ensurts, especialment de butxaca ja que ens poden multar amb 1500 € si utilitzem el segon detector, ja que quan avisa hem de baixar la velocitat i això no representa més perill. El tercer detector és inhibidor i per tant no ens caldrà aminorar la velocitat amb la qual cosa la multa pot ser més important.

9 comentaris:

  1. Jo crec que l'alcohol no és dolent si et controles.
    Quan jo vaig amb els meus amics a algun lloc a beure alguna cosa, el que condueix mai no beu alcohol o, si ha begut, esperam fins que se li passi o sinó, si és molt tard, ens quedam a dormir en el cotxe.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Jo crec que l'alcohol és dolent si no et controles.
    Quan jo vaig amb els meus amics a algun lloc a beure alguna cosa, el que condueix mai no beu alcohol o, si ha begut, esperam fins que se li passi o sinó agafam un taxi per tornar i deixam el cotxe per allà!!

    ResponElimina
  4. Jo trop que l'alcohol no es dolent si et controles, si anam am els amics i bebem sempre el que condueix no beu mai, simplent perqué no pot beure , però sempre ens controlam i no abusam de l'alcohol.

    ResponElimina
  5. De l'alcohol jo no tenc res a dir...No en bec gens. Però el que no m'agrada és que gent que va baix els seus efectes, agafi el cotxe i llavors tengui un accident i moltes vegades els innocents moren sense tenir culpa d'haver fet res.

    ResponElimina
  6. El alcohol en si es dolent, sempre que es prengui amb moderació, i es tengui precaució si beus no conduirperquè tant pots posar en perill a tu com el altres.

    ResponElimina
  7. Jo mateixa no bec alcohol, però moltes de persones en beuen perquè es pensen que els ajuda a resoldre els problemes. Per tant, com més problemes tenen, més alcohol beuen. També hi ha persones que beuen alcohol perquè ho fan els seus amics i ell/ella no vol ser diferent i/o no les vol perdre. Hi han persones que ja no ho poden controlar, i en beuen tot el dia.

    ResponElimina
  8. Hola.
    Estic mirant el vostre blog i està molt bé.
    Sobre l'alcohol, no penseu que és bo, encara que sigui en poques quantitats o només els caps de setmana. Pensau que afecta el fetge i el metabolisme, i fer-ho només els caps de setmana suposa un esforç orgànic, ha d'eliminar l'excés de toxines, que ens podrien matar.
    I creis que tots els conductors mai no beuen?

    Continuau així. Molt bé. ENHORABONA!

    ResponElimina
  9. Moltes gràcies Maria Teresa! Els nins estan content quan veuen intervencions d'altres profes! Salut! Ah, i jo també...

    ResponElimina